Hrvate u Ljubuškom i Mostaru popisivali kao Bošnjake

Hrvate u Ljubuškom i Mostaru popisivali kao BošnjakePopis stanovništva je od 1. do 15. 10. bio glavna tema u javnosti, a i nakon njegovog završetka povlače se brojna pitanja i određene kontroverze. Večernji list doznaje kako je popisivačica iz Ljubuškog skinuta s pozicije nakon što je u mjestu Vitina pola jedne ulice u kojoj žive Hrvati upisano kao Bošnjaci, dok je u Mostaru jedan popisivač nekolicinu starijih ljudi prevario i upisao ih kao Bošnjake.

S obzirom na sve događaje i oko ove situacije Večernjak je kontaktirao i Agenciju za statistiku u kojoj su nam dali svoje viđenje situacije.

“Što se tiče popisivačice iz Ljubuškog odgovor može dati Federalni zavod za statistiku koji je po zakonu zadužen za terenski rad i koji je jedini nadležan za rješavanje problema na terenu. Agencija za statistiku BiH je zadovoljna odzivom i sudjelovanjem građana u popisu, kao i njihovim odnosom prema ovom važnom statističkom istraživanju. Građani su bili susretljivi i kooperativni. Bilo je i sporadičnih negodovanja građana koji su se uglavnom odnosila na tumačenja metodologije”, kažu u agenciji.

Na pitanje o fotografijama koje svjedoče da je bilo i popisa stanovništva u kafićima, te o popisnom materijalu koji se prenosio preko granice, u Agenciji su rekli: “Dobili smo samo dopis Granične policije o pronađenim popisnim materijalima kod dva popisivača iz Srebrenice koji su ih pokušali prenijeti preko granice i uputili ih na središnji popisni ured koji je donio zaključak da općinsko popisno povjerenstvo Srebrenice suspendira ta dvoje popisivača i da pokrene prekršajni postupak; da se popisivačica u Srebrenici koja je vršila popis u kafiću, ako je utvrđena odgovornost suspendira; te da Zavod za statistiku RS-a pokrene postupak preispitivanja odgovornosti članova općinskog popisnog povjerenstva Srebrenica. Zbog toga je donesen i zaključak da se u pet popisnih krugova u Srebrenici ponovi popis. Ostale nepravilnosti su pravodobno rješavala popisna povjerenstva lokalne samouprave i entitetski zavodi za statistiku”, ističu za Večernji list.

O kvaliteti obuke kažu da je bila kvalitetna. “Obuka popisivača je trajala pet dana i bila je vrlo kvalitetna. U susjednim državama obuka je trajala tri dana, ali statističke institucije u BiH odlučile su da traje pet dana zbog toga što se popis nije održavao 22 godine i što je organizacijski bio zaista složen proces. Kvaliteta obuke bila je slabija samo u slučajevima kada se moralo, zbog poštovanja zakonske odredbe, ispoštovati nacionalna struktura popisivača prema popisu iz 1991., angažirati dodatni kandidati s rang liste. Da bi se izbjegle moguće nepravilnosti, izvršit će se kontrolni popis od 2. do 10. 11.

   bljesak.info

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s