Sok od šipka

nar sok shutterŠipak ili nar spada u skupinu mediteranskog voća. Potječe iz Perzije, odnosno Irana. Na našim prostorima stigao je zajedno s vinovom lozom i maslinom. U Bosni pod šipkom podrazumijevaju divlju ružu (u Hercegovini šepurak) od koje se pravi čaj. Ovih dana u ljubuškom kraju se intenzivno sabiru plodovi divljeg šipka od kojeg se pravi sok ili dodavanjem šećera sirup. Sok od šipka sadrži antioksidante – polifenole, koji su lovci slobodnih radikala – uzročnika stanica tumora. Sok je vrlo dobar u borbi protiv bolesti prostate i za libido. Za libido je u ljetnim mjesecima dobra lubenica. Sok od šipka se dobiva na nekoliko načina.

  • najstariji način iz zrna u kojem se dodaje šećer koji izdvaja sok.
  • prešanjem cijelih plodova a preše mogu biti različite izvedbe. Postoje preše koje pojedinačne plodove stišću ili preše koje mogu po 8-10 kg vršiti prešanje.
  • sokovnici
  • hidraulične preše
  • mikseri
  • muljače
  • velika postrojenja

Smatra se da od 100 kg ploda može biti 10% soka- Iul. Obično za spravljanje sirupa šećer se dodaje 1 prema 1 ako je u pitanju divlji šipak a kod sladunaca dodaje se niža količina šećera kao 0.7 prema l. Cijena sirupa se kreće od 8-10 KM. Postoje planovi za sadnju divljeg šipka na području Ljubuškog kao i za slatko – kisele sorti, primjerice barski. Vrlo je važno izabirati odgovarajuće povoljne mikroklimatske lokacije – južne ekspozicije gdje je manja opasnost od ranih proljetnih mrazeva. Po sastojcima sok od šipka je sličan maslinovom ulju / crnom vinu ili nekim drugim autohtonim proizvodima što je važno za Hercegovinu. U perspektivi važno je brendirati takve proizvode i svakako raditi na zaštiti geografskog podrijetla s ciljem prodaje istih. Ljubuški je povrtlarski kraj ali ne treba zanemariti i voćarstvo tj. mediteransko voće- smokvu, maslinu i šipak.

 

mr.sc.Branko Rogić / radisici.ba

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s