Ponosni poljak

‘Znam da sam ciljao kako treba. Znam da je metak bio razarajući i smrtonosan. Zašto vi onda niste mrtvi?’ Te je riječi izgovorio Mehmet Ali Agca, atentator na Ivana Pavla II. u trenutku kada ga je papa došao posjetiti u zatvoru, dvije i pol godine nakon što je taj profesionalni ubojica 13. svibnja 1981. na Trgu svetoga Petra ispalio u njega dva hica. Papa ga je posjetio u zatvoru da bi mu osobno, gledajući ga u oči, rekao da mu oprašta pokušaj ubojstva.

Atentator je i tom prigodom izrazio svoju nevjericu kako je moguće da meta njegovog atentata stoji živ pred njim, ali nije pokazao nikakvo kajanje niti je ikada zatražio oprost za učinjeno zlo. Bilo je različitih teorija o naručiteljima ubojstva Ivana Pavla II., ali je najizvjesnije da je to bio Sovjetski Savez koji je od trenutka izbora Wojtyle za papu, u njemu prepoznao najveću moguću opasnost za zločinačku komunističku ideologiju i opstanak sovjetskog Istočnog bloka.

Čudesno je kako je Providnost izabrala način i oruđe za oslobađanje čovječanstva od tog zločinačkog sustava. Za kormilo Crkve postavila je Poljaka, energičnog čovjeka punog vjere koji je dobro znao što je i kakav je komunizam. Da je zločinačka ruka KGB-a uspjela u svome naumu i po Ali Agci uspjela ubiti Ivana Pavla II., pitanje je kako bi, na koji način i kada došlo do rušenja sovjetskog imperija i zločinačke komunističke ideologije. No, Providnost je spriječila pogubni plan, odnosno, kako je to sâm Ivan Pavao rekao kasnije, ‘jedna je ruka pucala, a druga vodila metak’.

Papa Poljak pokrenuo je lavinu od koje su se počele tresti sve partijske centrale, počevši od Moskve. Njegovo djelovanje kao krakovskog nadbiskupa bilo je opasno u granicama Poljske, ali kada je postao papa, to djelovanje uvelike je nadišlo granice samo jedne članice Varšavskog saveza. Ubrzo nakon prvog Wojtylinog papinskog pohoda Poljskoj, stvoren je sindikat Solidarnost koji je iz dana u dan sve više jačao. Mnogi su se bojali sovjetske vojne intervencije. Papa krajem 1980. godine piše sovjetskom vođi Brežnjevu, očitujući mu zabrinutost Europe i svijeta zbog napetosti, a u spominjanju Hitlerove agresije na Poljsku 1939. mogla se iščitati osuda eventualne sovjetske invazije. Odgovora na to papino pismo nikada nije bilo, barem ne u pisanom obliku.

No zato je stigao odgovor druge vrste, u obliku dva metka koja su trebala zauvijek ušutkati papu Poljaka. Kada ni to nije uspjelo, po naređenju iz Moskve, general Jaruzelski u Poljskoj uvodi izvanredno stanje. Papa mu piše pismo, vrlo jasno uspoređujući njegov čin s Hitlerovom okupacijom. Vođa Solidarnosti odveden je na nepoznato mjesto, zatvori su puni sindikalnih vođa, ono malo slobodâ je ukinuto i oduzeto i činilo se da je poljski pokret za slobodu ugušen. No, nije bilo povratka na staro. Poljski narod, okupljen oko Crkve i Solidarnosti, nije odustajao. Ne odustaje ni Ivan Pavao. Čvrst u svom naumu da podrži svoje sunarodnjake, godine 1983. ponovno je u Poljskoj i taj njegov pohod bio je odlučujući čimbenik koji je Poljake učvstio u borbi za slobodu, ali možda i prijelomni trenutak u nezaustavljivom procesu rušenja komunističkoga zločinačkog carstva.

   vlč.Robert Šreter

Ivan Pavao II. nikada nije bježao od svoga poljskog identiteta. Uvijek je o njemu govorio s ponosom, ističući slavnu i bogatu povijest i kulturu svoga naroda. To ga nimalo nije sprečavalo da se nakon pada komunizma zauzima za ujedinjenu Europu, ali kao zajednicu ravnopravnih naroda i država, u kojoj narodi neće gubiti svoj identitet, nego će ga razvijati i ugrađivati u europsko zajedništvo utemeljeno na zajedničkim kršćanskim korijenima.

Papa Poljak pokazao je kako se voli svoj narod i kako se bori za njegova prava. Tom čovjeku koji je doslovno bio građanin svijeta ne samo da nije smetalo njegovo poljsko porijeklo, nego upravo suprotno, bio je na njega silno ponosan. Zato je dobro razumio i bio tako silno zauzet i u borbi nas Hrvata za slobodu i samostalnost. Kamo li sreće da se i danas ugledamo na papu ponosnog Poljaka i da zaustavimo proces razgradnje i uništenja hrvatskoga ponosa i dostojanstva, proces sveopćeg uništenja hrvatske države, proces ponovnog egzodusa mladih i sposobnih Hrvata iz Lijepe naše.

Zbog svega toga, Ivane Pavle, u ovom današnjem bremenitom vremenu moli za Kristovu Crkvu, moli za cijeli ljudski rod, moli za naš hrvatski narod i svima nam izmoli nepokolebljivu vjeru i postojanu nadu u Božje providonosno vodstvo!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s