Veliki ponedjeljak

Poštovani prijatelji Grabovnik.info-a , ušli smo u Veliki tjedan, i evanđelje nam odbrojava dane do onog tako tragičnog, a tako spasonosnog dana: Šest dana prije Pashe…

U Evanđelju, u ovom potresnom, a istovremeno i toplom trenutku, predstavljaju nam se dvije osobe, dva svijeta ili, bolje reći, dva različita karaktera: Marija i Juda. Marija čini gestu bezinteresne ljubavi, ljubavi koja ne broji, ne računa i ne razmišlja o tome koliko je uloženo. Ljubavi koja je velikodušna, koja sve prihvaća i sve daje. Ma, jednostavno je, Marija je opet izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.

S druge strane je Juda. I ove smo godine na Cvjetnicu slušali izvješće Evanđelja. I kao da smo se nekako nadali, ma možda ove godine Juda neće napraviti onu glupost izdaje poljupcem, a ono, ipak: ‘Onaj koga poljubim, taj je’. Juda, Juda, pa zar ti nije dovoljno da si izdao, nego to činiš poljupcem, gestom ljubavi i odanosti?!?

Evo odgovora svima onima koji u svome okruženju, možda u svojoj obitelji, imaju nekoga tko izvrće vrijednosti, nekoga tko vas je iznevjerio, nekoga koga promatrate kako vas poput lopova potkrada – potkrada vašu ljubav, vašu pažnju, vašu dobrotu… Imati nekoga, poput Jude, s ovim i ovakvim karakteristikama u svojoj blizini, znati za njegova loša nagnuća, znati za njegove slabosti i prihvaćati ga – zahtijeva veliku duhovnu snagu.

S druge strane, za onoga tko je ogrezao u svojoj zloći; nova laž, na staru laž, ništa ne mijenja. Ostaje laž, samo malo veća, tako da i briga za siromahe i njihove potrebe, je zapravo lažna. Sve je to samo pokriće za vlastito zlo. Za onoga tko nema ljubavi u sebi, tko misli samo na osobni interes, onoga tko je lopov, ovo je razbacivanje, jer takav gleda samo na sebe, a ne na ono što je drugome učinjeno. Juda predbacuje kako se novac mogao i bolje utrošiti, a sam će Isusa procijeniti za sitne novce. Isus se ne uznemiruje, nego odgovara blago i mirno, onako kako ga opisuje prorok Izaija: trske napuknute prelomiti neće, stijega što tek tinja neće ugasiti.

Poštovani prijatelji, nadam se da smo razumjeli. Šest dana prije Pashe, Isus je navratio u Betaniju, u Zagreb, Split, Vinkovce, Pulu…, kod svojih prijatelja – poimence, kod mene, tebe… Svatko od nas, kako najbolje znade i umije, iskazuje štovanje prema Isusu. Mahali smo grančicama, ljubit ćemo križ, sudjelovat ćemo i u ostalim obredima. Ima ih koji neće niti ovo, ali nemojmo se baviti osuđivanjem. Na koncu, pitanje je jesmo li i mi učinili maksimalno?

Jer nije dovoljan kult, obred, radnje, čini, riječi, geste… potrebno je pomazanje. Duhovno pomazanje kako to čini Marija. Kršćanin mora biti dodirnut mirisom toga pomazanja. Miris iz posude Marije Magdalene, koji se širi čitavim prostorom kršćanstva, pomaže nam da evanđelje čitamo sasvim drugačijim očima. Očima vjere. Marija je, definitivno, izabrala bolji dio koji joj se neće oduzeti.

                                                                                                                                                   fra Ivan Bradarić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s