Tragom prošlosti: Grabovnik

IzmeđTragom prošlosti: Grabovniku Otoka i Vašarovića, na lijevoj obali Mlada (Trebižat), smjestio seGrabovnik, selo s 2.199.604 m četvornih površine i s 396 stanovnika (popis 1991.). Dijeli se na Otunj i Grabovnik. Najniža kota je 72 m,a najviša 100 m.

Od toponima zabilježeni su na topografskim mapama još Bašče, Blizanci, Ćesimače, Ćosovine, Glavica, Grebine, Kartaguše, Kratine, Krči, Krčići, Mobe, Novine, Stupi, Trstenjaci, Vrila i Zlatarice. U knjizi “Hercegovina” (1909.) J. Dedijer je kratko opisao demografsku prošlost Grabovnika. Piše da su tada svi seljaci bili kmetovi age Đunišlića, a drugi Kapetanovića. Ovce su izgonili na Blidinje i Ljubušu.

Selo je nastalo u 19. st. na krčevinama i štalama, uglavnom od doseljenika iz Otoka. Zbog loših životnih uvjeta veliki broj žitelja Grabovnika iselio se u bijeli svijet. Tako se od 1905. do 1913. iz njega iselilo 107 osoba, od čega 56 Mišetića, među njima dvije Mišetuše Mara i Fila, uglavnom brodom iz Trsta. Demografski egzodus vidi se i nakon Drugog svjetskog rata. Prema popisu iz 1961. Grabovnik je imao 560 žitelja, a 1991. broj je pao na 396. Na mjesnom groblju u Otunju pokopani su pripadnici sljedećih rodova: Gadže, Gavran, Kardum, Markotić, Mišetić, Tolušić, Vištica i Vukšić.

O naseljenosti u prapovijesno doba govori podatak da je na Glavici Otunj bila prapovijesna gradina u brončano i željezno doba. Omanja zaravan bila je utvrđena limitnim tumulom i obrambenim suhozidom, sačuvanim samo djelomično na istočnoj strani. Danas je sve obraslo drvećem i grmljem i ne zamjećuju se nikakvi tragovi prošlosti. Čobanice Mara Lauc, Anica i Stana Markotić i Anđa Mišetić našle su 1899. u vrtu Mije Vukšića ostavu bizantskog novca. Ukupno su bila 23 primjerka zlatnoga novca, od čega je 19 dospjelo u Zemaljski muzej u Sarajevo, i to četiri komada Justinijana I i 15 komada Justina II., svi iz 6. stoljeća. Usto, u Grabovniku je nađen novac Konstantina I (4.st.) i Romana III. Argira (II. st.).

2 misli o “Tragom prošlosti: Grabovnik

  1. Urednistvu portala i svim Grabovcanima cijelog svita! Na dobro vam dosla Badnja Vecer i sutrasnje sveto porodenje Isusovo. Zeli Vam, Ivan Lukin

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s