Ne bojte se dovesti svećenika bolesniku, to ne znači da će odmah nakon njega doći pogrebnik

 

 

Stara je biblijska praksa dovesti svećenika bolesnku. O tome se govori u Jakovljevoj poslanici a s vremenom su potvrđena brojna ozdravljenja od kojih su neka i čudesna. Papa Franjo je govorio o tome pred brojnim posjetiteljima i ohrabrio ih, naročito starije od 65 godina, da se ne boje ovog sakramenta.

U trenucima boli, bolesti i trpljenja nismo sami, rekao je papa Franjo u katehezi na današnjoj općoj audijenciji usredotočivši svoje razmišljanje na sakrament bolesničkog pomazanja. Pedesetak tisuća nazočnih vjernika je pozvao da taj čin promatraju kao Isusovu prisutnost uz bolesnika. Praksa molitve za bolesnika postojala je već u apostolsko doba, primijetio je Papa. Isus je naime učio svoje učenike da gaje istu osobitu ljubav prema bolesnima i onima koji pate i prenio im sposobnost i zadaću da nastave širiti u njegovo ime i po njegovu srcu utjehu i mir, posebnom milošću toga sakramenta. To nas međutim ne smije dovesti do toga da podlegnemo opsesivnom traženju čuda ili preuzetnosti da je moguće uvijek i u svakom slučaju postići ozdravljenje. Namjesto toga riječ o našoj uvjerenosti da je Isus blizu bolesniku i starijoj osobi, jer svaki starac i starica, svaka osoba starija od 65 godina može primiti taj sakrament, po kojem nam se sâm Isus približava.
Papa Franjo je u katehezi također primijetio kako se vjernici često ustručavaju pozvati svećenika bolesniku, jer prevladava ideja da nakon svećenika ubrzo dolaze pogrebnici, što naravno nije istina. Svećenik dolazi pomoći bolesniku. Njegov je pohod vrlo važan, jer s njime dolazi i Isus, koji bolesniku pruža nadu. Ne smije se misliti da je to neki tabu, jer je uvijek lijepo znati da u trenucima patnje i smrti nismo sami: svećenik i svi koji su prisutni tijekom bolesničkog pomazanja predstavljaju naime čitavu kršćansku zajednicu koja se kao jedno tijelo okuplja oko onoga koji trpi i članova njegove obitelji, jačajući u njima vjeru i nadu i podupirući ih molitvom i bratskom toplinom. Ali najveća utjeha dolazi iz činjenice da se u tome sakramentu uprisutnjuje sâm Gospodin Isus, koji nas uzima za ruku, miluje nas kao što je činio s bolesnicima i podsjeća nas da mu već pripadamo i da nas ništa – pa ni zlo i smrt – neće moći odvojiti od njega, rekao je Papa te pozvao vjernike da steknu naviku da pozivaju svećenika teškim bolesnicima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s