Rezidba vinove loze u 2014. godini

Rezidba20vinove20lozeRezidba vinove loze u sezoni 2013./14. na području Hercegovine započela je polovicom studenoga 2013. na mostarskom području, zahvaljujući iznimno toplom vremenu a takvo vrijeme se nastavilo i u prvom dijelu siječnja 2014. Za područje Ljubuškog rezidba se očekuje u siječnju a ovih dana ona je već i počela na lokacijama gdje nema opasnosti od ranog proljetnog mraza. Rani proljetni mraz je bio u 2011.. i 2012. Je li ga za očekivati i ove godine kao što prognostičari najavljuju teško je reći. Svakako, oni vinogradari koji imaju veći broj čokota tj. na većoj površini rezidbu planiraju   odpočeti od 15.01.2014.g. bez obzira na nadolazeće vremenske prilike. Znanost i struka kažu u vezi vremena izvođenja ove vrlo važne ampelotehničke mjere da rana i kasna rezidba daju najveće prinose ali nešto lošiju kvalitetu grožđa. Rezidba koja se izvodi u siječnju, veljači ili ožujku daje optimalne prinose i dobru kvalitetu grožđa. Međutim,, sve ove postavke ovise o mnogobrojnim čimbenicima kao što su: klima, tlo, sorta, uzgojni oblik, nagib terena i dr. Zašto uopće rezati vinovu lozu? Kaže se da su koza ili magarac prvi orezali vinograd i da je čovjek poslije toga uvidio bolju kakvoću grožđa i veće prinose odnosno bolju kakvoću vina. Postoje mnogobrojni razlozi u današnjim uvjetima rezidbe vinograda a to su:

 • postizanje bolje kvalitete grožđa i vina
 • manja opasnost od bolesti štetnika
 • produžetak   životnog vijeka vinove loze
 • snižavanje troškova održavanje vinograda

Kako rezati vinograd?

Kod rezidbe vrlo je važno koliko ostaviti pupova ili okaca koji će donijeti mladice i na njima grozdove za rod i u tom smislu koristimo opće poznatu formulu:

 • N – F / N x P
 • N – potreban broj pupova
 • F – planirani prinos u kg
 • N – koeficijent rodnosti pupa ili broj grozdova po pupu
 • P – prosječna težina groza u gr.

Postoji i Američki podaci na osnovu odvage odrezane rozgve ili zrelih mladica, pa tako:

 • za 0.5kg odrezane rozgve potrebno je ostaviti 10 pupova
 • za 1.0kg ostaviti 20 pupova
 • za 1.5kg 30 pupova.

Ovo su ipak orijentacijski podaci. Kod nas u Hercegovini prevladavaju uglavnom kordonci kao uzgojni oblik, iako se u zadnje vrijeme pokušava uvođenjem Guyot- uzgojnog oblika. Ako se nešto propustilo u rezidbi: na primjer ostavilo nedovoljno pupova ili previše poslije toga slijedi u vegetaciji zelena rezidba ili pljevljenje koje može ispraviti propušteno. Iskusni rezač na osnovu vizualnog promatranja čokota zna kako i koliko opteretiti čokot. Svaka sorta zahtijeva posebno opterećenje čokota kao i sklop sadnje, gnojidbe, navodnjavanje, kakvoća grožđa, prinos i dr. Vrlo je važno postići uravnoteženost čokota. Slično je i u voćarstvu. Postoji izraz – bilo kakva rezidba nego nikakva.

mr.sc-Branko Rogić / Grabovnik.info

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s